Satibara

Međunarodni festival kratkog uradi-sam i nezavisnog filma

XII MIKROFAF: LIMBO EDITION

OTVOREN KONKURS ZA PRIJAVE FILMOVA NA 12. MikroFAF

Limbo Edition

MikroFAF i u 2021. godini otvara prostor za sve koje interesuje film, a naročito one koji stvaraju u ograničenim uslovima. Kroz raznovrsne programe promovisaćemo umetničke slobode, fokusirajući se na nezavisnost, gerilski film, inovativnost, amaterizam, art brut, low-fi, eksperimentalne forme i samoorganizovanost u stvaralaštvu.

Zbog i dalje prisutne pandemije, 2021. lebdi između neizvesnosti i povratka u normalu. Između dve jasne situacije postoji jedan nedefinisan prelaz u kome se sada nalazimo – kao kad nisi još leptir, ali nisi više ni gusenica. Prošle godine je verovatno većina stanovnika naše planete očekivali da će se do sada vratiti u ono vreme „kao pre“… Međutim, ova godina je čudna. Vlada Neizvesnost. Niti smo pobedili pandemiju i opet se slobodno krećemo, niti smo baš u onom paklu kad snuzujemo svoj život na svakih par nedelja kao donedavno. Globalno, nekako smo između. U limbu.

Sve što radimo, smišljamo, ili planiramo, nekako je polovično. Ni tamo, ni vamo. Nije baš da smo u Danteovom paklu, ali ni to njegovo predvorje još nismo napustili. Cele nacije i civilizacije mogu da se zateknu u takvom limbu. Naši skromni životi takođe. Između svetova koji se susreću i dodiruju postoje ulazne kapije, na kojima se postavljaju mnoga pitanja. Na koja pitanja se traže odgovori u vašem limbu? Šta se u vašem svetu menja i u kom pravcu? Šta osećate prema tome i kako s tim izlazite na kraj?

Vaše filmske odgovore pošaljite nam preko FilmFreeWay platforme do 5. septembra.

A onda se već okupljamo, u nekoj od OFF ili ON realnosti, na jesen!

Kategorije za koje možete prijaviti svoje filmove:

Kratki uradi-sam film. Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl.) nastale bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Nezavisni kratki film. Podrazumeva filmove koji ne odgovaraju uradi-sam kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

Limb. Fokus ove kategorije je na filmovima koji se bavi dogovorima na pitanja kakav je kreativni proces umetnika dok je u limbu. Emotivnom, umetničkom, telesnom, socijalnom, duševnom, globalnom. Kako je to kad delimo vreme na pre i posle 2021, kad nešto što je nekad bilo normalno sad zovemo offline aktivnostima. Možda je limb zapravo zlatna sredina, balans, nedefinisano stanje u kome može da se živi i kreira sretno? Ili zapravo predstavlja noćnu moru iz koje umetnik ne može da se probudi, a svestan je da sanja.

Juniorski film. Kategorija namenjena filmovima mladih autora, koji u momentu kreiranja svog filma nisu imali više od 18 godina.

Propozicije konkursa za 12. MikroFAF:

 1. Rok za dostavljanje filmova je 5. septembar 2021.
 2. Prihvatljivo trajanje filma je do 15 minuta.
 3. Maksimalan broj radova po autoru je 3.
 4. Ne postoje ograničenja u odnosu na zemlju porekla autora ili filma.
 5. Autor obavezno treba da naznači za koju kategorija prijavljuje film:
 • – Uradi sam film – regionalna selekcija
 • – Uradi sam film – međunarodna selekcija
 • – Nezavisni film– regionalna selekcija
 • – Nezavisni film – međunarodna selekcija
 • – Limb – specijalna kategorija 2021.
 • – Juniorski film
 1. Filmovi koji nisu na srpskohrvatskom ili engleskom jeziku, moraju imati prevod (na jedan od ova dva pomenuta jezika).
 2. Prijava se vrši putem FilmFreeway platforme, a autori iz Eks-Ju zemalja mogu poslati svoje filmove i elektronskim putem (ukoliko nemaju nalog na FFW platformi), podizanjem filma na neki od sajtova za deljenje velikih fajlova (Wetransfer, DropBox, SendSpace, Yousendit, FileConvoy i sl.) i slanjem podataka na e-mail festivala mikro.faf@gmail.com. Podaci koje je neophodno dostaviti su: naziv filma kategorija za koju se prijavljuje, ime i prezime autora, godina i zemlja produkcije, kratak opis (maksimalno 500 reči) i trajanje filma, kratka biografija autora (maksimalno 500 reči), kontakt telefon i e-mail autora. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Napomene: Jednom prijavljen film nije moguće odjaviti; festival zadržava pravo na prikazivanje filma više puta kao deo selekcije svojih godišnjih programa, kao i na korišćenje isečaka ili fotografija iz filma u promotivne svrhe.

Srećno!

Vaš MikroFAF tim