Saradnja na projektu E-Mindful

Saradnja na projektu E-Mindful

Od juna 2022. Satibara je nosilac projekta E-Mindful u Srbiji, podržanog od strane organizacija OEBS i ILO sredstvima Evropske Unije. U ovu neobičnu i uzbudljivu avanturu krenuli smo sa timom eksperata iz oblasti sociologije, psihologije, filozofije, marketinga, dramaturgije i ulične umetnosti sa kojima je trebalo da kreiramo prototip jedne kampanje. Ideja kampanje bila je da podignemo svest građana o važnosti migracija. Kolege iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Nemačke i Severne Makedonije imali su isti zadatak, ali je svaki nacionalni tim imao slobodu da mu priđe na neki svoj način. U ovom procesu oslanjali smo se na analizu trenutnog stanja u Srbiji u pogledu narativa koji preovladavaju o migrantima, a koja je pokazala izuzetno snažnu polarizaciju u javnom mnjenju. Sa jedne strane, analiza medijskih sadržaja u periodu od 2015. do 2022. godine, kao i istraživanja javnog mnjenja, pokazali su sve snažnije prisustvo slike migranata kao „predatora”, gde su oni sagledani kao izvor potencijalnih demografskih, bezbednosnih, ali i ekonomskih pretnji. Sa druge strane, prilikom analize kulturnih sadržaja uočeno je da takođe postoje snažne tendencije sagledavanja migranata kao „žrtvi”. U tom pogledu, u Srbiji je ovaj humanitaristički narativ dosta zastupljen i podrazumeva sagledavanje migranata iz perspektive koja teži ka pružanju pomoći, azila, integraciji i sl.

Na ovim osnovama, prototip kampanje je pažljivo građen tokom jeseni i zime 2022. godine, sa ciljem da se polarizacija prisutna u javnom mnjenju zaobiđe. U te svrhe, bilo je organizovano više ciklusa razmena ideja, kako unutar nacionalnog tima, tako i sa kolegama iz inostranstva. Prvi zajednički sastanak svih učesnika u projektu E-mindful održan je u Beogradu u oktobru 2022, a potom smo se ponovo okupili u Torinu u decembru 2022. Nakon što smo razvili nekoliko koncepata, došli smo do ideje za prototip kampanje koji se bazira na video-spotu u kome se oslanjamo na „muziku naše mladosti“ (odabrali smo po jednu pesmu za ljubitelje roka, popa i narodne muzike). Tačnije, centralno mesto projekta čini zajedničko pevanje – kao u nekim grupnim karaokama, ali i isticanje da nemamo svi baš jednaka prava na „glas“. Ovu ideju smo testirali kroz fokus grupu sa mladim studentkinjama i studentima i nakon dodatnog poliranja ideje na osnovu njihovih provratnih informacija prionuli smo na produkciju!
Produkcija je podrazumevala dugotrajne pripreme i intenzivan rad sa 10 glumaca, uključujući i migrante, snimanje na šest lokacija, probranu filmsku ekipu, sa sve nastavnicom pevanja. Participativan karakter videa nametnuo se kao jedini smislen, ali opet izazovan poduhvat, koji se razvio u specifičan multikulturalni proces. Bio je izazov savladati jezičke, generacijske, birokratske, i druge barijere. Migranti, mladi, sredovečni i stariji sugrađani, na različitim lokacijama, od dorćolskog stana, servisa za bicikle, do pijace, zapevali su transgeneracijske hitove. Neretko bi zapevušili i slučajni prolaznici, koji su rado komentarisali snimanje, a poneki čak pokušali da kupe voće i povrće na našoj scenskoj tezgi, pomislivši da je samo u pitanju raspevani prodavac na pijaci. Ovi videi su za sada namenjeni istraživanjima koja će sprovesti Evropski univerzitetski institut (EUI), ali sa ciljem da se eventualno i razvije platforma interaktivnih karaoka, koje će biti javno dostupna. Nama je svakako donelo ispunjenje što su nas ti video-spotovi spojili, baš kao što sloganom na kraju želimo da poručimo – Zajedno bolje zvučimo!

Lična karta projekta E-Mindful:
• Donatori: OEBS, ILO
• Period realizacije: Jun 2022 – jun 2023.
• Nosilac projekta: Satibara - Marija Rodić i Antun Gverović
• Ekspertski tim: Vlatko llić, Stefan Janković, Andrej Josifovski, Miljana Milojević, Branka Novčić Korać, Nataša Simić, Milena Toković
• Projektni menadžment: Aleksandra Marković i Ivana Ćurgus
• Veb-stranica: www.e-mindful.eu

Filmska ekipa: Marija Rodić, Milena Tomić, Aleksa Borković, Antun Gverović, Dunja Maksimović, Tamara Broćić, Maja Ćurčić