Završen 10. MikroFAF – međunarodni festival kratkog nezavisnog i uradi-sam filma

Završen 10. MikroFAF – međunarodni festival kratkog nezavisnog i uradi-sam filma

U nedelju uveče je u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj zatvoreno jubilarno izdanje MikroFAF festivala, uz dodelu brojnih nagrada i projekciju nagrađenih filmova.

Od četvrtka do nedelje je u takmičarskom programu prikazano 67 filmova sa svih krajeva sveta, različitih žanrova i formi, od animiranih, preko dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih, pa čak i film koji je titlovan uz performans na licu mesta.

Žiri u sastavu Saša Radojević, Stevan Aleksić i Saman Hoseinpuor (Saman Hosseinpuor) (Iran) dodelio je sledeće nagrade:

Mikropolis nagradu za najbolji uradi-sam film u regionalnoj konkurenciji dobio je film o deložacijama Plavi Petar, hrvatskog autora Marka Šantića. Ista nagrada u međunarodnoj konkurenciji dodeljena je animiranom filmu The Animator, američkog autora Trenta Šaja (Trent Shy), dok su u kategoriji za nezavisni kratki film nagrađeni hrvatski animirani film The unusual bath of Mr. Otmar Nika Radaša i Hanged, iranske rediteke Rokije Tavakoli (Roqiye Tavakoli). U specijalnoj kategoriji Power Film nagrađeno je još jedno iransko ostvarenje – drama Before Darkness autora Mosajeba Hanaea (Mosayeb Hanaie).

Juniorski žiri – Aleksandar Gubaš i Jelena Novaković – dodelio je Knjigoskop nagradu mladim autorima uzrasta ispod 19 godina. Nikola Savkov iz Beograda nagrađen je za svoj prvenac Ometanje, a ista nagrada u međunarodnoj selekciji pripala je filmu Comfortable Position grupe autora od 8 do 12 godina iz DRF Children Animation Studio iz Uzbekistana. Nagradi za juniorski film su se pridružilii srpsko-hrvatski kolektiv Vizantrop i Centar za vizuelnu antropologiju (VAC), koji će Nikoli Savkovu omogućiti učešće na radionici dokumentarne fotografije Igora Čoka.

Snažne utiske na žiri ostavili su i sledeći filmovi, kojima su dodeljene Posebne pohvale:

Boris Obrenov iz Beograda dobio je posebnu pohvalu žirija za igrani film Klupe „za autentični prikaz ambijenta i uverljivu dramsku situaciju u kojoj se glavni junak nađe pred teškom etičkom dilemom“.

Stevan Aleksić, scenograf i vizuelni umetnik, čija izložba je otvorena prvog dana festivala u holu Kinoteke, dodelio je ovom mladom autoru jedan od svojih filmskih plakata.

Holandski animiran film Crowded autorke Natanije Rubin (Nathania Rubin) dobio je posebnu pohvalu „za poetski retro štimung koji budi nostalgiju za svetom detinjstva oplemnjenog snoviđenjima“.

Indijski dokumentarni uradi-sam film Sundarban – The hopless story takođe je dobio posebnu pohvalu žirija predstavivši svakodnevni život udovica iz područja Sundarbana, čiji su muževi stradali u susretima sa tigrovima.

The Place of Happiness iz Italije autora Alioše Masinea (Aliosha Massine) pohvaljen je za originalnu obradu teme nametnutih socijalnih razlika, dok je film Phoet – Symetry breaking pohvaljen za fotografiju.

Under the Blade autora Džavida Farahanija (Javid Farahani), igrani film o rediteljki koja pokušava da pređe socijalne i religijske crvene linije jer ne želi da autocenzuriše svoj scenario, još jedan je film iz Irana koji se izdvojio i kome je dodeljena Posebna pohvala.

Američki film Chickens autora Brajana Kita Montgomerija Džuniora (Bryian Keith Montgomery Jr), sa svojom „moćnom“ porukom ujedinjenja manjine protiv ugnjetavača, ostavila je jak utisak na selektore, podsetivši ih na ophođenje američke policije prema Afroamerikancima, te je selektorski tim festivala ovom filmu dodelio posebnu pohvalu za Power Film.

Tokom četiri dana 10. MikroFAF-a, udruženje Satibara proslavilo je svoj deseti rođendan uz retrospektivu nekoliko filmova iz svog opusa, kao i uz koncert kostimiranog dua Skijaš i Jeti, u klubu „16“ u Beogradu.

10. MikroFAF je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja RS, a pomoć timu pri realizaciji pružili su Jugoslovenska Kinoteka, kao i brojni sardnici, prijatelji, kolege, ljubitelji filma i slobodne umetnosti.