CAN YOU BREATHE?

CAN YOU BREATHE?

11. MikroFAF – ONLINE EDITION
13-15. novembar 2020.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo da program 11. MikroFAF-a pratite od kuće.
Možete pogledati preko 100 kratkih filmova u glavnom i pratećem programu festivala.
Nismo najsrećniji što se MikroFAF održava online umesto u bioskopu, ali barem će mnogi od autora iz celog sveta napokon moći da posete festival.
Ove godine suočavamo se sa izvrnutom realnošću na toliko različitih načina. Zato ovo izdanje festivala prati pitanje Dišete li? (Can You Breathe?) kojim želimo da skrenemo pažnju na globalne društveno-političke nemire i previranja koji su svojim negativnim posledicama i teškim izazovima obeleželi 2020. godinu. Stoga je i posebna takmičarska kategorija posvećena filmovima koji se bave posledicama pandemije, eskalacije rasizma u SAD, jačanja desnice u Evropi, ugrožavanja opstanka umetnosti i umetnika, gušenja medijskih i ličnih sloboda, ekonomskih turbulencija… Izolovanost, bilo fizička ili u vidu ksenofobičnog negiranja različitosti rasa i kultura, proizvodi anksioznost i utisak izmeštenosti iz svakodnevice i duhovnog gušenja, te stoga čovečanstvo globalno ovu godinu provodi poput ribe na suvom.

PROGRAM ĆE BITI DOSTUPAN 3 DANA ONLINE, I MOĆI ĆETE BIRATE ŠTA I KADA ŽELITE DA GLEDATE.

Glavni program obuhvata sledeće takmičarske kategorije:

#Kratki uradi-sam film
#Nezavisni kratki film
#Can You Breathe?
#Juniorski film

U PRATEĆEM PROGRAMU će biti predstavljeni radovi tinejdžera kojima su članovi Satibare (i ujedno MikroFAF tima) držali radionice tokom 2020 godine:
Pozdav iz kraja! – Letnje umetničke aktivističke radionice za tinejdžere
Inkluzivni kinoklub „Moj krupni plan” – Sezona 2020.
Filmski kamp „The Voices of Young Eurasia“ – Tandem Europe projekat (Srbija i Turska)
GIFme! – Program Satibare na festivalu „Na sopstveni pogon”

Takođe će biti prikazan i gostujući program KinoKluba Zagreb koji je sastavio Vedran Šuvar:
• How to talk to mom, Dalija Dozet, 11′, 2020.
• Jabuka, tri dvopeka, jogurt, Anita Čeko, 8′, 2019.
• Dogs, moon river and Baudelaire, Marija Kovačina, 4’30“, 2019.
• Dead time, Iva Gavrilović, 5′, 2020.
• Showgirls, Miro Manojlović, 4′, 2011.
• +topia, Petar Novak, 5′, 2013.
• 722 032 2, Mare Šuljak, 5′, 2013.
• Tasta of space, Mia Martinović, 8′,2019.

Naš sestrinski festival KRAF / Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma će upotpuniti program kratkim dokumentarnim filmom „Čudna Šuma“ (Aleksandar Ćuić; 18’56“, NVO MillenniuM, 2014).
Ispovest kragujevačkog pesnika, novinara i kulturnog promotera Vladimira Burkovića Frizbija o životu, karijeri, ženama prevashodno i jedinstvenom projektu „Knjiga u vazduhu”… (knjiga poezije koja nikad nije napisana ali joj je unapred dogovorena regionalna promocija).

Žiri koji sa nama diše ove godine čine:

Vladimir Paunović
Doktorirao na katedri menadžmenta i produkcije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Radio je kao novinar i urednik u medijima, PR i producent kulturnih programa i aktivista civilnog sektora, da bi se u poslednje vreme posvetio pisanju knjiga, scenarija, pozorišnih tekstova, naučnih radova i dokumentaristici. Njegov filmski pristup je baziran na TV dokumentarizmu istraživačkog tipa, sa korišćenjem „kreativnih elemenata“ (filmskog jezika, igranih scena) isključivo u svrhu naracije koju smatra presudnom za rad. Svoj stil naziva „zen dokumentarizmom“. Autor je dokumentarne serije „Šumadijski bluz“ (Istorija popularne kulture Kragujevca, 2010. TV Kragujevac i TV K9) i dokumentarnih filmova: „Kongres zaborava” (priča o „srpskim liberalima” u SFRJ, KRAF 2017; Filmski susreti u Nišu 2018. – prateći program; Tuzla film festival 2018. – zvanična selekcija; Festival autorskog filma Beograd 2018 – specijalne projekcije), „Živi zid” (sudbina radnika fabrike „Zastava” tokom i posle NATO napada, KRAF 2019.), „Poljubac Ele Ficdžerald” (priča o diksi bendu 7 mladih, otvaranje Nishville Movie Summit 2019 i takmičarska selekcija Dok’N’Ritam Beograd, 2020.) i „Crveni Barjak” (prateći program Martovskog festivala Beograd, 2020/21, Festival radničkog filma Zrenjanin 2020 i KRAF 2020.). Osnivač je Kragujevačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma i inicijator dodele priznanja „Tori Janković” za decentralizaciju filmske umetnosti Srbije.

Jelena Jovčić
Rediteljка, antropološkinja, novomedijska umetnica i kustoskinja. Prve filmove je radila tokom srednje škole koristeći pozajmljenu VHS kameru i montirajući sa video-player-a na recorder. Neki od filmova prikazanih u krugu porodice i prijatelja su lutka filmovi Gde su nestale medine jagode? i Kalamiti Džejn brani svog dečka slikara od švedskog konja, kao i dokumentarni Voajerski pogled na komšiluk i Il pleut. Mnogo godina kasnije zaradiće svoj prvi novac i kupiti Digital8 i preći u svet digitalne tehnologije.
Po završetku francuske škole dokumentarnog filma Ateliers Varan počinje rad na autorskim filmovima među kojima su Igra, Dan Mladosti i Potop koji su prikazivani na brojnim međunarodnim festivalima među kojima su Leipzig Festival, Cinema du Reel, ZagrebDox Festival, MFA Int. Film Festival Illes Balears i na mnogim drugim gde je bila nagrađena, kao i specijalne projekcije u Muzeju Jugoslavije, Muzeju Srema i Gradskom muzeju u Rumi.
Bila je dugogodišnja urednica programa Međunarodnog festivala etnološkog filma. Kao kustoskinja i dugogodišnja saradnica Etnografskog muzeja u Beogradu koristi nove medije u radu na očuvanju i prezentaciji nematerijalnog nasleđa.
U svom multimedijalnom i interdisciplinarnom radu nastoji da poveže dokumentarni film, instalacije, web performans i antropološki pristup. Rad u oblasti edukacije je ispunjava i često gostuje i drži radionice, kao i konsultantski radi na filmskim projektima drugih autora.
Za svoj rad u antropologiji na temu Filmovi o vampiru kako komunikacijski fenomen dobitnica je nagrade Etnografskog muzeja „Borivoje Drobnjaković“.

Vedran Šuvar
Vedran Šuvar rođen je 1980. u Zagrebu. Od 2003. član je Kinokluba Zagreb, čiji je bio i predsednik od 2012. do 2018. Autor je Manifesta amaterskog filma. Studirao produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i producirao preko 100 filmova. Autorskim filmovima i filmovima koje je producirao učestvovao je na mnogobrojnim domaćim i inostranim festivalima. Bio je producent Dana hrvatskog filma 2009. Godine, te revije filmskog i videostvaralaštva 2008. godine, kao i programski voditelj Kratkih slika MM centra od 2012. do 2016. godine.

Naš juniorski žiri čine:

Aleksandar Gubaš
Veteran Low-fi video pokreta, autor brojnih dokumentarnih i niskobudžetnih filmova i osnivač bloga „Knjigoskop”. Ovaj filmski aktivista u mirovini ostavio je značajan trag u razvoju srpske underground video produkcije na smeni milenijuma. Poslednjih godina studiozno se bavi književnošću za decu i mlade. U najnovijoj inkarnaciji, kao Jutjub influenser i promoter sobnih biljaka, Gubaš uređuje Jutjub serijal Komuna Biljoskop, kao reality show u kome se pojavljuju on i zasad 85 vrsta biljaka.

Jelena Novaković
Her name is Jelena, ali je skoro svi zovu Lela. Rođen je 2000. godine. Snimanjem kratkih filmić bavim se odmalena, tako da do danas imam veliki broj svojih ostvarenja, od kojih su neki osvojili i nagrade (2013. „Tri đaka mrtvaka” na In_Tresh Festivalu, 2017. „Remek-delo” na Mikro FAF-u, 2018. „Lopovka” takođe na Mikro FAF-u). U slobodno vreme fotografiše, svira sintisajzer ili gitaru. Trenutno studira Digitalne umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

Ulaz – BESPLATAN i virtuelan.
NAGRADE – Takođe virtuelne ove godine.
Nagrađeni autori dobiće kratku riblju-animaciju.

11. MikroFAF podržan је od strane Ministarstva kulture i informisanja RS.
Dom kulture „Studentski grad“ pružio je prijateljsku i tehničku podršku ovogodišenjem izdanju festivala.

@MikroFAF
@mikro_faf

KEEP BREATHING!