Dobro došli na Power Edition MikroFAF-a

Dobro došli na Power Edition MikroFAF-a

Jubilarno 10. izdanje MikroFAF-a, međunarodnog festivala kratkog „uradi-sam“ i nezavisnog fima, održaće se od 10. do 13. oktobra 2019. u Muzej Jugoslovenske kinoteke, u Kosovskoj 11 u Beogradu.

Od četvrtka do nedelje će u „Staroj Kinoteci“ biti prikazano u različitim programima preko 80 filmova i videa. Pored našeg regiona i Evrope, biće prikazani i filmovi autora iz Irana, Koreje, Šri Lanke, Uzbekistana, Južne Afrike, Indije, SAD…

S obzirom da je ovo deseto izdanje MikroFAF festivala, smatrali smo da i te kako zaslužuje da njegovom nazivu bude dodata i reč „MOĆNO“. Jer, naša MOĆ je u tome što smo istrajali u nameri da promovišemo nezavisno stvaralaštvo, kreativni rad u ograničenim uslovima, mlade autore, i aktuelne filmske i socijalne fenomene. Tu snagu i moć smo tokom godina prikupljali zahvaljujući vrednim autorima, gostima, prijateljima i vernoj publici.

U ovogodišnjem programu festivala publika će imati priliku i da poseti sledeće prateće programe:

IZLOŽBA ILUSTROVANIH PLAKATA, KULTNIH DOMAĆIH FILMOVA, VIZUELNOG UMETNIKA I SCENOGRAFA STEVANA ALEKSIĆA
(otvaranje: 10. oktobar, četvrtak, 19:00 H)

Stevan više od dve godine radi na projektu vraćanja slave filmskom plakatu, te želi da poput svojih uzora, velikih ilustratora Drewa Struzana, Johna Alvina, Boba Peaka, Richarda Amesela i Paula Shippera, prikaže nezaboravne glumačke legende, kreirajući plakate kultnih domaćih ostvarenja. Ovaj projekat je omaž jugoslovenskoj kinematografiji, zlatnom periodu filma, Stevanov duboki naklon velikanima. Tehnika kojom autor kreira plakate jeste digitalna ilustracija (Wacom Intuos Pro tablet).

Dimenzije plakata su 50x70cm, printani su na saten papiru

Stevan Aleksić rođen je 1. maja 1981. godine u Beogradu.

Diplomirao je filmsku i pozorišnu scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Od 2006. do 2018. predavao je na Fakultetu za umetnost i dizajn, a od 2018. godine vanredni je profesor na Fakultetu savremenih umetnosti.

Pored scenografije bavi se vizuelnim konceptima za filmove, izradom storibordova, kreiranjem filmskih plakata, ilustracijom, crtanjem i slikanjem, kreativnim pisanjem. Iza sebe ima veći broj izložbi (UK Parobrod, ŠTAB, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Polet, i drugi).

Stevan je radio na velikom broju projekata u okviru filma. Bavi se i kreiranjem kratkih filmskih formi za festivale na prostorima bivše Jugoslavije. Dobitnik je nekoliko nagrada za kratke filmove. Jedan je od članova organizacionog tima Festivala Srpskog Filma Fantastike, duži niz godina. Kreator je vizuelnog identiteta festivala i glavne nagrade tog festivala – KOSKAR aka OSKULL.

MIKROFAF LONDŽ
(petak, 11. oktobar, 20:00 H)

Kako se u filmu prelazi, odlazi, ide tamo-vamo i u isto vreme od trnja do zvezda? Od low-fi do high five, od niskobudžetnog do „ima se za burek ekipi”, od amaterskog do profesionalnog, od alternative do mejnstrima, od mikro do makro, od skromnog do nabudženog i natrag. Ima li razlike ili nema veze? Kada smo uzdržani, a kada nesputani? Šta izvlači najbolje i najgore iz nas?

Sa dramaturgom i filmskim kritičarem Ivanom Velisavljevićem, uz inserte iz svojih filmova, londžaju Tamara Drakulić, Miloš Tomić i Marko Backović

Tamara Drakulić je završila master studije Etnologije i antropologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Završila je Filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miše Radivojevića i Milutina Petrovića. Snimila je, do sada, tri dugometražna filma: Ljuljaška (2012), Okean (2014) i Vetar (2016), a četvrti U slavu ljubavi je na putu.

Miloš Tomić (Beograd, 1976). Tvrdoglavi filmadžija i svaštar na svoju štetu. Studirao režiju pa animaciju u Beogradu, Pragu, Berlinu, Madridu. Sa neokrnjenim entuzijazmom godinama vodi radionice za decu i omladinu.

Marko Backović (Pančevo, 1980), diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti 2015. godine na odseku Filmske i TV produkcije. Iza sebe ima 11 kratkometražnih igranih filmova u kojima potpisuje scenario i režiju. Kao scenarista radio je na serijama Sinđelići i Urgentni centar 2, na filmu Mamula (2014, druga nagrada na festivalu scenarija u Vrnjačkoj Banji) i bioskopskom hitu Taksi Bluz (2019).

RETROSPEKTIVA SATIBARA FILMA
(subota, 12. oktobar, 18:30 H)

Ekipa Satibare samoorganizovano stvara više decenija, i do danas je producirala na desetine kratkometražin i celovečernjih filmova, koji se kreću u rasponu od low-fi, preko gerilskog i aktivističkog filma, pa do potpunog eksperimenta.
U programu će biti predstavljeno nekoliko odabranih ostvarenja, u cilju obeležavanja deset godina od formalnog osnivanja udruženja.

PROSLAVA ROĐENDANA UZ KONCERT BENDA SKIJAŠ I JETI
(subota, 12. oktobar, 22:00 H, Kafe bar 16, Cetinjska 15a)

Dva kostimirana  virtuoza vas u napetom superveleslalomu voze kroz funk, drum and bass, low rock, electro… Jetijev mini-set elektro-akustičnih bubnjeva dovoljan je za gruv bez premca, dok Skijaš maštovito koristi svoje ručno pravljene izume – Baskiju i Skimburicu.

PREZENTACIJA EDUKATIVNIH FILMSKIH PROGRAMA
(nedelja, 13. oktobar, 18:00 h)

Publici će biti predstavljeni filmovi, inserti, videi i vajnovi nastali tokom ekukativnih programa Satibare u 2019. godini, kao i dokumentarni kratki filmovi naših gostiju iz Novog Sada.

DODELA NAGARA
(nedelja, 13. oktobar, 20:15 H)

Mikropolis nagrade biće dodeljene za sledeće kategorije:

Kratki „uradi-sam” film

Nezavisni kratki film

Power Film 

Nagrada književnog bloga Knjigoskop biće uručena najboljem Juniorskom filmu, a Centar za vizuelnu antropologiju (VAC) će se pridružiti nagradnom fondu svojim vaučerom za besplatno učešće na foto-radionici Igora Čoka.
Nakon dodele nagrada pogledaćemo radove nagrađenih autora, kao i filmove dva člana žirija: Jelene Novaković, Između sna i jave (Srbija, 2019), i Samana Hosseinpuora, Slaughter (Iran, 2019).

ŽIRI:

Saša Radojević
Scenarista i reditelj. Autor scenarija za dokumentarne TV serije i kratke igrane filmove Gorana Gajića („U vrtlogu strasti“, „Sedmi dan“) i Dinka Tucakovića („Pismo“). Reditelj i scenarista filmova „Poljupci“(2004), „Narcis i Eho“ (2011), „Žigosana“ (2015), „Porodica“ (2015) i „Aleksandra“ (2019), kao i scenarista filmova „Dr Rej i đavoli“ (2012), „Država“ (2013) i „Petlja“ (2014).
https://www.imdb.com/name/nm0705757/

Saman Hosseinpuor
Režiser i scenarista iz Irana. Autor je sedam kratkih filmova koji su uvršteni u preko 500 međunarodnih selekcija i osvojili preko 40 nagrada. Njegov film „The Last Embrace” prikazan je na 9. MikroFAF festivalu 2018. godine.
http://samanhp.ir/

Stevan Aleksić
Vizuelni umetnik, scenograf i profesor na Fakultetu savremenih umetnosti. Pored scenografije, Stevan stvara vizuelne koncepte za filmove, ilustruje filmske plakate, crta i slika, i autor je više kratkih filmova.
https://www.facebook.com/VanAlexic/

Žiri za Juniorski film:

Jelena Novaković
Jelena ima 19 godina i završila je Gimnaziju „Svetozar Marković” u Novom Sadu. Učestvuje sa svojim filmovima na MikroFAF festivalu od osnovnoškolskih dana, a dve godine zaredom bila je dobitnica nagrade za najbolji domaći „uradi sam“ film (2017. i 2018. godine).

Aleksandar Gubaš
Јedan od osnivača i veterana Low-fi video pokreta, autor brojnih dokumentarnih i niskobudžetnih filmova i osnivač bloga „Knjigoskop”, koji je posvećen književnosti za decu i mlade. Ove godine je objavljena „Gajba“, njegov prvi SF roman za tinejdžere.

Festival organizuje Udruženje „Satibara“ iz Beograda, a podršku projektu je pružilo Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Detaljnu satnicu pogledajte ovde, a program možete pratiti i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Instagram stranicama festivala.