DODELJENE NAGRADE NA 13. MIKROFAF-u!

DODELJENE NAGRADE NA 13. MIKROFAF-u!

Nakon tri dana razvnovrsnog filmskog programa, dodelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova u nedelju uveče je u Art bioskopu Kolarac (Beograd) zatvoren 13. MikroFAF.

Ove godine festival je održan pod nazivom Controversy Edition, fokusirajući se na 2022. godinu koja je obeležena zastrašujućim i lokalnim i globalnim pojavama, ali i na značenja koja nosi broj 13. Prema nekim verovanjima, broj 13 označava kraj jednog i početak novog ciklusa. Takođe, postoji i kontroverza između kulturoloških verovanja da je to nesrećan i onih da je to zapravo srećan broj. Mi se nadamo da je „kletva” broja 13 pobeđena, i da ćemo nastaviti borbu protiv svih malera.

U takmičarskom programu festivala prikazano je 60 filmova trajanja do 15 minuta, koji potiču iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Grčke, Bugarske, Turke, Italije, Španije, Portugalije, Litvanije, Venecuele, Švedske, Poljske, Belorusije, Koreje, Japana…

Publika je imala priliku i da pogleda 10 kratkih filmova iz Srbije i BiH u revijalnom programu, koji je nosio naziv „Glas mladih”.

Ovogodišnji žiri MikroFAF-a, koji su činile rediteljka Tamara Drakulić (RS), montažerka Mina Petrović (RS) i medijski radnik i aktivista Zoran Ćatić (BiH) dodelio je glavne festivalske nagrade (skulpture Mikropolis) i specijalna priznanja u kategorijama Nezavisni film, Uradi-sam film, kao i specijalnu nagradu za Najbolji kontroverzni film.

Regionalna uradi-sam selekcija:
Najbolji film: Lust for Life, Leona Jarikj, Severna Makedonija, 2021.
Posebno priznanje: 3 godine 2 meseca i 1 dan, N. Nikolić, N. Topalović, Srbija, 2021.

Međunarodna uradi-sam selekcija:
Najbolji film: Real Spaghetti Western, Alex Maximov, Belorusija, 2021.
Posebno priznanje: Mireyita, Orangel Lugo, Venecuela, 2021.

Regionalna selekcija nezavisnog filma:
Vrati se, Ružica Anja Tadić, Srbija, 2021.
Posebno priznanje: Među nama, Petra Balekić, Hrvatska, 2021.

Međunarodna selekcije nezavisnog filma:
Closed to the Light, Nicola Piovesan, Italija, 2021.
Posebno priznanje: Task, Deyan Angelov, Bugarska, 2022.

Najbolji kontroverzni film:
Liberty, Sara Khosroabadi, Iran, 2022.
Posebno priznanje: The Dress Code, Rikard Westman, Švedska, 2022.

O nagradama u juniorskoj kategoriji odlučivao je žiri u sastavu Sergej Danilović Stančić, Aleksandar Gubaš i Jelena Novaković.

Nagradu za najbolji regionalni film iz juniorske selekcije dobio je film Ciklus, Petra Bubala iz Hrvatske. Najboljim filmom iz međunarodne juniorske selekcije proglašen je The Hole Piotr-a Kaźmierczak-a iz Poljske, dok je specijalno priznanje za animaciju dobio film Granice Lazara Bačkonje iz Srbije.

Festival je i ove godine organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Više detalja i utisaka možete pronaći na:

https://www.instagram.com/mikro_faf/?hl=en

https://www.facebook.com/MikroFAF/

www.satibara.com

Srećan vam broj 13!
Vaš MikroFAF tim!