FILMOM PROTIV TAMNICE

FILMOM PROTIV TAMNICE

U sredu 17. oktobra počinje 9. MikroFAF, koji će u takmičarskom programu ponuditi publici čak 78 kratkih filmova sa svih šest kontinenata, među kojima se mogu neći kratki igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi.

U skladu sa podnaslovom festivala –  Caged Edition – mnogi filmovi sa bave temama kako simboličnih tako i stvarnih kaveza, granica, okova i represija.

 

 

Teme se protežu od kritičkih osvrta na robovanje mobilnim telefonima, preko socijalne izolacije manjina, do surovih ratnih besmislica i diktatorskih režima.

U revijalnom programu biće prikazani omladinski filmovi nastali tokom 2018. godine u okviru više filmskih radionica, koje je realizovalo Udruženje „Satibara” u nekoliko gradova Srbije.

MIKROPOLIS nagrade dodeliće žiri, koji je ove godine u sledećem sastavu:

MINA STANIKIĆ
Na diplomi joj piše doktor medicine. Van diplome piše (i objavljuje) filmsku i pozorišnu kritiku. Još je mlada. Za detalje predlaže Google (ili neki drugi) search engine.

MARKO BACKOVIĆ
Nakon dugogodišnje naloženosti na filmove, u nekom trenutku odlučio da pravi svoje. Svira bas, pravi svoje pivo, uživa u ćerkicama…

SENKA DOMANOVIĆ
Studirala novinarstvo, a potom diplomirala na FDU u klasi Slobodana Šijana dugometražnim omnibus filmom „Оktobar“. Autorka je dugometražnog dokumentarnog filma „Okupirani bioskop”, koji je u maju imao premijeru.

 

 

Posebne nagrade najmlađim autorima dodeliće KNJIGOSKOP, a nagrađene filmove će odabrati selektor 9. MikroFAF-a, ALEKSANDAR GUBAŠ:

Rođen 1965. godine u Puli i kao mlad švercovao se u pulsku Arenu na filmski festival. Tokom devedesetih bio student režije u prvoj klasi Filmske škole „Dunav filma”, kod Dinka Tucakovića i Puriše Đorđevića. Na prelazu milenijuma bio je koautor, kum i programski urednik LOW-FI VIDEO projekta. Poslednjih godina najviše se bavi književnošću za decu i mlade. Video Tita uživo.

 

Nakon dodele nagrada u petak 19. oktobra, održaće se “MikroFAF Party” u Caffe Pressu (AKA Jazz Bar Centar) u ulici Kneza Mihaila br.6, III sprat.

Program svakog dana počinje od 18h, a ulaz je besplatan.

Satnicu festivala možete pogledati ovde.

DOBRO DOŠLI!