OTVOREN KONKURS ZA PRIJAVE NA 11. MIKROFAF

OTVOREN KONKURS ZA PRIJAVE NA 11. MIKROFAF

MikroFAF i u 2020. godini nastavlja tradiciju povezivanja, promocije i upoznavanja autora uradi-sam i nezavisne produkcije. Ponovo otvaramo prostor za sve koje interesuje film, a naročito one koji stvaraju u ograničenim uslovima. Kroz raznovrsne programe promovisaćemo umetničke slobode, fokusirajući se na amaterizam, nezavisnost, gerilski film, art brut, low-fi, eksperimentalne forme i samoorganizovanost u stvaralaštvu.

Jedanaesto izdanje festivala održaće se od 13. do 15. novembra u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Moto ovogodišnjeg FAF-a je Can You Breathe?, kojim želimo da skrenemo pažnju na globalne društveno-političke nemire i previranja koji su svojim negativnim posledicama i teškim izazovima obeleželi 2020. godinu. Ovakve promene, nezapamćene za mnoge generacije, onemogućavaju slobodno kretanje, rad, izražavanje, opstanak umetnosti, uobičajeni socijalni život, disanje… Zato ćemo posebnu takmičarsku kategoriju posvetiti filmovima koji se bave posledicama pandemije, eskalacije rasizma u SAD, jačanja desnice u Evropi, ugrožavanja opstanka umetnosti i umetnika, gušenja medijskih i ličnih sloboda, ekonomskih turbulencija… Kao rezultat svih ovih fenomena, 2020. godina nam je donela dramatična sputavanja fizičke slobode i ugrožavanja mentalnog zdravlja. Izolovanost, bilo fizička ili u vidu ksenofobičnog negiranja različitosti rasa i kultura, proizvodi anksioznost i utisak izmeštenosti iz svakodnevice i duhovnog gušenja, te stoga čovečanstvo globalno ovu godinu provodi poput ribe na suvom. Ishodi svega ovoga mogu podstaći i na pozitivne akcije, u smislu jačanja solidarnosti, udruživanja oko rešavanja problema zajednice, pobune protiv diskriminacije i zloupotreba moći. Pozivamo vas da promislite o ovim temama i da kroz film pokrenete pitanja u vezi sa nekima od njih, čime ćete ujedno doprineti i MikroFAF-u 2020.

 

Kategorije za koje možete prijaviti svoje filmove:

Kratki uradi-sam film. Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl.) nastale bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Nezavisni kratki film. Podrazumeva filmove koji ne odgovaraju „uradisam“ kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

Can You Breathe? Fokus ove kategorije je na filmovima koji odslikavaju ili preispituju globalne potrese u prvoj polovini 2020. godine. Inspirisana je brutalnim činom rasizma policije i posledičnim globalnim antirasističkim protestima, a odnosi se na sve tegobe sa kojima se čovečanstvo suočilo poslednjih meseci. Svetska pandemija i njene fizičke, socijalne i mentalne posledice, udružila se sa ksenofobijom i rasizmom protiv čovekove i umetnikove slobode. Ove okolnosti mogu da rezultiraju otuđivanjem, strahom, siromaštvom… Ali mogu i podstaći na buđenje zajednice u borbi za vraćanje vrednosti ljudskog života i ukidanje veštačkih podela. Zanimaju nas vaši filmovi koji govore o navedenim temama i prilaze im sa inovativnih aspekata bez obzira na žanrovski pristup i produkcione uslove.

Juniorski film. Kategorija namenjena filmovima mladih autora, koji u momentu kreiranja svog filma nisu imali više od 18 godina.

 

Propozicije konkursa za 11. MikroFAF:

 

 1. Rok za dostavljanje filmova je 5. oktobar 2020.
 2. Prihvatljivo trajanje filma je do 15 minuta.
 3. Maksimalan broj radova po autoru je 3.
 4. Ne postoje ograničenja u odnosu na zemlju porekla autora ili filma.
 5. Autor obavezno treba da naznači za koju kategorija prijavljuje film:
 • Uradi sam film – regionalna selekcija (Zemlje bivše Jugoslavije)
 • Uradi sam film – međunarodna selekcija
 • Nezavisni film– regionalna selekcija (Zemlje bivše Jugoslavije)
 • Nezavisni film – međunarodna selekcija
 • Can You Breathe? selekcija
 • Juniorski film

 

 1. Filmovi koji nisu na srpskohrvatskom ili engleskom jeziku, moraju imati prevod (na jedan od ova dva pomenuta jezika).
 2. Prijava se vrši putem FilmFreeway platforme, a autori iz Eks-Ju zemalja mogu poslati svoje filmove i elektronskim putem (ukoliko nemaju nalog na FFW platformi), podizanjem filma na neki od sajtova za deljenje velikih fajlova (Wetransfer, DropBox, SendSpace, Yousendit, FileConvoy i sl.) i slanjem podataka na e-mail festivala mikro.faf@gmail.com. Podaci koje je neophodno dostaviti su: naziv filma kategorija za koju se prijavljuje, ime i prezime autora, godina i zemlja produkcije, kratak opis (maksimalno 500 reči) i trajanje filma, kratka biografija autora (maksimalno 500 reči), kontakt telefon i e-mail autora. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

 

Napomene: Jednom prijavljen film nije moguće odjaviti; festival zadržava pravo na prikazivanje filma više puta kao deo selekcije festivalskog programa, kao i na korišćenje isečaka ili fotografija iz filma u promotivne svrhe.

 

Srećno!

Vaš MikroFAF tim