VIKEND-RADIONICA #ONO KAD SI MLAD U SRBIJI
10. i 11. MART 2018.
KC LAB, Novi Sad

U okviru vikend filmske radionice u trajanju od dva dana u KC Labu, 15 mladih iz Novog Sada i okoline upoznalo se sa procesom izrade kratkog filma kroz bavljenje temom mladosti u Srbiji danas.

Prvog dana radonice učesnici su, kroz istraživačke zadatke u grupama, analizirali šta za njih znači biti mlad u Srbji iz što više uglova gledanja. Razmenjivali su iskustva, kao i ukazivali na negativne, pozitivne i neutralne aspekte života mladih u Srbiji. U drugom delu dana bavili smo se osnovnim aspektima filmskog izražavanja, gerilskim filmom i mogućnostima filma u „uradi sam“ uslovima. Učesnici su kroz rad u dve grupe došli do dva sinopsisa, na osnovu kojih smo razvili tritmente (scenoslede) za scenarija. Potom su mladi predlagali foto-storibord za scenu koju će režirati, a na osnovu istraživanja prostora KC Laba. Nastavak je obuhvatao intenzivno snimanje u dve grupe, iz čega su nastala dva žanrovski i stilski potpuno različita filma:

The Mach i Podrum.

Filmove nastale tokom radionica, podelili smo sa beogradskom i novosadskom publikom. Projekcije filmova su propraćene razgovorom o utiscima, kao i o temi radionica (Mladi u Srbiji danas). U drugom delu večeri pušten je i blok omladinskih kratkih filmova iz arhive Udruženja „Satibara“.

Sledeća prilika da pogledate filmove nastale u okviru radionica #ONO KAD SI MLAD U SRBIJI  biće u okviru revijalnog programa 9. MikroFAF festivala.

Radionice su realizovali Satibara i KC LAB, uz podršku Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.